Vragen en antwoorden
Hieronder vind je een selectie van veelgestelde vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Opleiding
Hoe gaat de opleiding in zijn werk?
Elke week is er een lesdag van 09:00 tot 15:00 uur, m.u.v. de schoolvakanties. Elke lesdag start je op met een leercoach met wie je bespreekt wat je die dag gaat doen. In een digitale leeromgeving neem je de leerthema’s door die voor jou werk in de GGZ van belang zijn. Zo leer je kennis en oefen je jezelf in vaardigheden die voor het werk wat je gaat doen van belang zijn. Voor vragen is er een leercoach die je direct verder kan helpen. Daarnaast zijn er workshops die je kunt bijwonen. De workshops worden geprogrammeerd op basis van jouw leervragen en die van jouw medestudenten. Alle leerthema’s in de digitale leeromgeving zijn gekoppeld aan examens. Als je al veel leerthema’s hebt doorlopen kun je de examens die daaraan gekoppeld zijn uitvoeren.
Kan ik ook vrijstelling krijgen voor bepaalde leerthema’s?
Ja dat kan. Op basis van eerder genoten trainingen en opleidingen, maar ook op basis van jouw eerdere loopbaan en werkervaring kunnen leerthema’s worden vrijgesteld. Vrijstellingen kunnen voorafgaand aan jouw opleiding worden vastgesteld, maar ook nog gedurende het traject. Jouw leercoach kan ook op basis van jouw functioneren in de praktijk vrijstellingen op leerthema’s verlenen.
Hoe gaat de examinering in zijn werk?
Alle examens die je gaat doen in de opleiding worden afgenomen in de praktijk. Dat houdt in dat je in de praktijk een examenopdracht gaat uitvoeren en gaat laten zien. In de verbonden GGZ instellingen zijn bepaalde mensen aangesteld als assessor, of beoordelaar. Daarvoor hebben zij een training gedaan. Eén van die praktijkbeoordelaars beoordeelt dan de uitvoering van jouw examenopdracht(en) in de praktijk.
Hoe weet ik of de studie niet te moeilijk voor mij is?
De opleiding is op mbo niveau 4, een zogenaamde middenkaderopleiding. Dat houdt in dat je word opgeleid om zelfstandig en zonder begeleiding je werk te doen in de GGZ.
Tijdens een intakegesprek kunnen we laten zien hoe de digitale leeromgeving er uit ziet en hoe opleiding in de praktijk zijn werk gaat. Samen kunnen we dan kijken wat op basis van vooropleiding en werkervaring een reëel, haalbaar en doenlijk traject voor jou is om in de GGZ aan de slag te kunnen.
Moet ik zelf ook kosten maken voor de studie?
Als een van de aangesloten werkgevers in de GGZ met je in zee wil dan betalen zij de studiekosten. Dit is inclusief leermiddelen, gebruik van de online leeromgeving en kosten voor examinering.
Voor het volgen van de studie dien je zelf over een laptop te beschikken (geen Chromebook of iPad). De kosten voor koffie, thee en lunches zijn ook voor eigen rekening.
Waar vinden de lessen van plaats?
De lessen vinden plaats te Leiden, aan de Vondellaan 35. Dat is ongeveer 15 minuten lopen vanaf de trein op Leiden Centraal.
Bij minimaal 14-15 studenten kan de opleiding ook in-company bij één van de GGZ instellingen worden aangeboden.
Wanneer kan ik starten met de opleiding?
Er zijn jaarlijks vier startmomenten, medio september, november, februari en mei.
Heeft deze opleiding voor werken in de GGZ landelijke erkenning?
Ja, in de opleiding behaal je mbo-certificaten met landelijke erkenning. De behaalde mbo-certificaten worden – net als een diploma – bij DUO geregistreerd. Een mbo-certificaat is het bewijs dat een student een door OCW vastgesteld onderdeel van een mbo-opleiding heeft behaald. Meer informatie.
Deze opleiding voor de GGZ is zo ingericht dat je met meerdere mbo-certificaten volledig beroeps bekwaam kunt worden voor werken in de GGZ met de opleiding ‘Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg’ op mbo niveau 4. Maar doordat je geen onderwijs en examens op Nederlands, rekenen, Engels en de keuzedelen doorloopt en geen onderwijs op loopbaan en burgerschap doet is het traject met mbo-certificaten aanzienlijk korter.
Hoe lang duurt de opleiding?
Als je voor volledige beroepsbekwaamheid met mbo-certificaten gaat duurt de opleiding een jaar, met een maximale uitloop tot anderhalf jaar. In een intakegesprek bespreken we hoe reëel en haalbaar en doenlijk dat traject voor jou is. Als we samen met jou inschatten dat je er langer over gaat doen adviseren we om een langere route te nemen en dan gelijk het volledige diploma te behalen, inclusief Nederlands, rekenen, Engels, keuzedelen en loopbaan en burgerschap.
Baan en Toekomst
Wat zijn de eisen om als zij-instromer aan de slag te gaan?
- Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring (ervaring in de zorg is niet noodzakelijk);
- Je hebt een diploma op minimaal mbo-niveau 4 (ongeacht welke richting);
- Je staat stevig in je schoenen, bent flexibel en geduldig;
- Je beschikt over een geldig Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG);
- Je bent digitaal vaardig en bereid om je verder te ontwikkelen;
- Je kunt goed luisteren, samenwerken en bent betrokken;
- Je bent bereid tot onregelmatig werken (zoals avond-, nacht- en weekenddiensten)
Hoe ziet mijn werk eruit?
- Het bieden van herstelgerichte ondersteuning aan cliënten met een psychische aandoening. Afhankelijk van de organisatie worden verschillende methodieken gebruikt zoals de individuele rehabilitatie benadering of competentie gericht begeleiden (CGB)’
- Het uitvoeren van individuele ondersteuningsplannen van cliënten;
- Het geven van relevante informatie en advies aan cliënten en collega’s;
- Het verzorgen van huishoudelijke, administratieve, sociale en recreatieve activiteiten;
- Het in kaart brengen van de hulpvraag, informeren en adviseren en organiseren van de ondersteuning;
- Het garanderen van de continuïteit van de zorg aan de cliënten.
Waar kom ik als zij-instromer in dienst?
Je komt in dienst bij de organisatie waar je als zij-instromer op solliciteert. Jij maakt zelf de keuze op basis van de informatie over de organisaties. Waar denk jij het beste op je plek te zijn.
De opleiding doe je in een gezamenlijke klas. Zo ontmoet je collega’s die het zelfde traject volgen maar bij een van de andere organisaties.
Hoe heet de functie waar ik op solliciteer?
Het leer- werktraject is gericht op de functie: Begeleider in de geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke zorg maar organisaties hanteren verschillende benamingen. Het kan zijn dat de organisatie waar jij voor kiest een andere naam geeft aan de functie maar de basis is hetzelfde.
Wat is mijn salaris bij de start van het traject en de opleiding?
Dat is afhankelijk van de cao waar de organisatie meewerkt: GGZ of Sociaal werk en de afspraken die per organisatie gemaakt worden. Ga hierover in gesprek bij je sollicitatie.
Wat is het aantal contracturen dat ik ga werken?
Minimaal 24
Wie betaald de vergoeding opleidingskosten?
De werkgever volgens de regeling studiekosten- en verlof.
Wat zijn de consequenties van stoppen met de opleiding of tussentijds uit dienst gaan?
Er zijn alleen gevolgen voor de medewerker/ zij-instromer als het stoppen van de opleiding aan hem/haar is te verwijten. Wanneer het initiatief bij de organisatie ligt, heeft dat geen gevolgen voor de zij-instromer.
Wat kunnen jullie bieden?
- Een jaarcontract vanaf 24 uur per week met de intentie tot een vaste aanstelling;
- Salaris conform de CAO (GGZ of Sociaal Werk).
- Contracturen, werkdagen en -tijden in overleg;
- Totaal 166 vakantie uren én 35 extra verlofuren (per jaar o.b.v. een fulltime dienstverband) in de vorm van een levensfasebudget;
- Een eindejaarsuitkering van 8,33 %;
- Ruimte om je eigen talenten en kwaliteiten in te zetten;
- Divers aanbod in deskundigheidsbevordering;
- Een fijne werkplek met betrokken en gezellige collega’s;
- Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, o.a. computerlease, fietsplan, het kopen en verkopen regeling bovenwettelijke vakantie-uren;
- Sport en ontspanning regeling voor deelname aan sport- en ontspanningsactiviteiten;
- Goede studiekostenregeling;
- Reiskostenregeling.